Παρασκευή 27 Απριλίου 2012


Προς: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ.

Σας  στέλνουμε  τις  απαντήσεις – θέσεις  του  ΚΚΕ  σχετικά με τα ερωτήματα  που μας θέσατε.
Απάντηση στο 1ο ερώτημα.
Το δημογραφικό με όλες τις παραμέτρους του (υπογεννητικότητα, μετανάστευση, θνησιμότητα κλπ.) κατά τη γνώμη μας είναι πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό – κοινωνικό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν είτε με την ιστορία, είτε με την παράδοση, την κουλτούρα του λαού μας ή ακόμα και ομάδων πληθυσμού.
Η ανεργία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι χαμηλοί μισθοί, οι δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές κάθε είδους, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας κ.ά, αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά θέτουν σοβαρά εμπόδια, ιδιαίτερα στους άντρες και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, στη δημιουργία οικογένειας και στην  απόκτηση παιδιών,  λόγω της αδυναμίας  να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας. Είναι πολιτική που εφαρμόζεται ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ από όλες τις κυβερνήσεις με τη  στήριξη όλων των  κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Η  αντιμετώπιση  του δημογραφικού δε μπορεί να γίνει αν δεν αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντές του όπως είναι η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, το κόστος ζωής κλπ. Η  ελευθερία επιλογής αν και πόσα παιδιά θα αποκτήσει μια οικογένεια μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι λυμένα, με ευθύνη του κράτους, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γέννηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Απάντηση στο 2ο ερώτημα.

Το ΚΚΕ  έχει  ένα  συνεκτικό πλαίσιο στόχων πάλης  κι επανειλημμένα έχει καταθέσει  προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων  για την στήριξη των λαϊκών οικογενειών, των νέων ζευγαριών, του παιδιού, των πολύτεκνων οικογενειών. Συγκεκριμένα -- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Κατάργηση  της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους  τομείς.
- Δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, υψηλής ποιότητας, για όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των τροφείων.
- Δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες ολόπλευρης στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, της λαϊκής οικογένειας, του νέου ζευγαριού.
- Δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά, και ιδιαίτερα των πολύτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών.
- Παροχή φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων, με πάγωμα των δανείων και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, καμία κατάσχεση κατοικίας λόγω χρεών.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμία περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων.
Για  τους  ανέργους:
-Βιβλιάριο υγείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος
- Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
- Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους
- Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
- Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.  Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
- Να χορηγηθεί 1.000€ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων.

Απάντηση στο 3ο ερώτημα.
Συμφωνούμε ότι οι Τρίτεκνοι είναι Πολύτεκνοι. Εκτιμούμε όμως ότι τα προβλήματα δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτήν την αναγνώριση από μόνη της. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν κάνει εξαιρέσεις. Τη μόνη εξαίρεση που κάνει είναι με ορισμένες ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές και αυτές για τα εξαθλιωμένα στρώματα.
Οι στόχοι πάλης και ο τρόπος διεκδίκησης αποτελεί ευθύνη της απόφασης των μαζικών οργανώσεων των Τριτέκνων που παίρνονται με συλλογικές διαδικασίες. Στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέτετε η γνώμη μας είναι ότι η υλοποίησή του δεν εξαρτάται από την αναζήτηση «ρεαλιστικών» προτάσεων. Άλλωστε δεν υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων που να μην έχει χαρακτηριστεί «μη ρεαλιστικό». Η  αποδοχή  της προϋπόθεσης του πλεονασματικού προϋπολογισμού από τους εργαζόμενους  για την ικανοποίηση των σοβαρών αναγκών τους, σημαίνει έμμεση αποδοχή ότι  οι  ίδιοι οι εργαζόμενοι δημιουργούν τα ελλείμματα. Αυτό δεν είναι σωστό  διότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και δεν «κοστίζουν».  Οποιαδήποτε αναστολή των διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους ή  αποδοχή  των  μέτρων  προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, δεν πρόκειται να  ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, ακόμα και στην  όποια  προσωρινή οικονομική ανάκαμψη τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα θα  παραμείνουν, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε μόνιμη χρεοκοπία.

Απάντηση στο 4ο ερώτημα.
Η αντιλαϊκή  πολιτική συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην τρέχουσα περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια και ασφαλώς με  ιδιαίτερες επιπτώσεις για τις οικογένειες με πολλά παιδιά. Την κρίση δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, δεν προκλήθηκε από τις ούτως ή άλλως  περιορισμένες κοινωνικές παροχές που υπήρχαν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Η  καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή την ανάπτυξη που έχει σαν κριτήριο την κερδοφορία και που στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων και στην ιδιοποίηση του πλούτου που αυτοί παράγουν από τους καπιταλιστές.
Το  ΚΚΕ  σταθερά αντιπάλεψε και αντιπαλεύει όλο το   πλαίσιο   των   αντιλαϊκών   μέτρων  αξιοποιώντας καιτην  κοινοβουλευτική  διαδικασία  και  κυρίως  με  την  προσπάθεια της  οργάνωσης και της ανάπτυξης του  εργατικού  και μαζικού λαϊκού κινήματος. Ανάμεσα στα άλλα  καταψήφισε  στη  Βουλή  την  κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, όπως και των πολυτεκνικών, απορρίψαμε  τον  περιορισμό τους  μέσω  της  αυστηροποίησης των κριτηρίων, όπως  είναι αυτά των εισοδηματικών. Θέσαμε  αυτά τα ζητήματα στις  οργανώσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποτελέσουν στόχους πάλης στο κίνημα. Υπενθυμίζουμε  ότι  η  προώθηση των  αντιλαϊκών μέτρων έχει ξεκινήσει πολύ πριν τα  «Μνημόνια»,  που  τώρα  έχουν  γίνει  «δανειακή  σύμβαση». Ότι  αντίστοιχα μέτρα προωθούνται σε όλα τα κράτη της ΕΕ,  είτε έχουν «Μνημόνια»  είτε όχι και ανεξάρτητα από το ύψος του δημόσιου χρέους τους. Γι’  αυτό  εκτιμάμε  ότι  ο  περιορισμός της  κριτικής  στα  όρια των  «Μνημονίων», συσκοτίζει την πραγματική αιτία που γεννάει  τα  αντιλαϊκά μέτρα  και  δεν  είναι άλλη  από  την  καπιταλιστική  ανάπτυξη. Κανένας  αγώνας  δεν  θα  είναι  αποτελεσματικός  και  δεν  θα  οδηγεί  στην οριστική  λύση  των  λαϊκών προβλημάτων, εάν δεν καθορίζεται από το  στόχο  να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της  ανάπτυξης  με  κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτό απαιτεί την  κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων,την  έξοδο  από  την  ΕΕ  και  την  μονομερή 
 διαγραφή  του  χρέους. Απαιτεί  Λαϊκή  εξουσία  για  την ανάπτυξη της Λαϊκής Οικονομίας.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές θα  σημάνει ισχυροποίηση της λαϊκής αντίστασης, της πάλης και αντεπίθεσης. Περιθώρια αναμονής και αυταπατών δεν υπάρχουν!!!

            26  Απρίλη  2012

Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
                            


2:04 μ.μ. Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012
Αγαπητοί φίλοι
Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων, μου ανέθεσε να απαντήσω στα ερωτήματα σας με βάση τις θέσεις του κόμματος μας. Η επιλογή του προσώπου μου δεν ήταν τυχαία, γιατί είμαι και εγώ τρίτεκνος και βιώνω καθημερινά τα προβλήματα που θέτετε.
Κατ' αρχάς θέλω να ζητήσω συγνώμη για το γεγονός, ότι καθυστέρησα να σας απαντήσω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και η ενασχόληση μου γίνεται τον ελεύθερο χρόνο, που κλέβω από τα παιδιά μου.
Τέλος θεωρώ αυτές τις απαντήσεις μία αφορμή να γνωριστούμε και να έρθω σε επαφή μετεκλογικά με την Ένωση σας.

Με εκτίμηση
Γιάννης Τσιρώνης
μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ και υποψήφιος στην Β' Αθήνας

Ακολουθούν οι απαντήσεις:

1.Συμφωνείτε ότι το Δημογραφικό Πρόβλημα που Αντιμετωπίζει η Χώρα μας είναι Εθνικό Ζωτικό Πρόβλημα και την Συνταγματική Επιταγή του Άρθρου 21 ΠΑΡ.5 «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους» Πως και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα την υλοποιήσετε;

Το δημογραφικό πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται στην στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, που δεν θέτει ως πρώτο στόχο την ανθρώπινη ευμάρεια, αλλά την χρηματιστική μεγέθυνση. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος έχει ευτελιστεί σε «πόρο», δηλαδή σε εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας. Έτσι έχουμε μία εκθετική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που απειλεί την βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν στον Τρίτο Κόσμο οδηγούν σε υπεργεννητικότητα, γιατί όταν μία φυλή απειλείται με αφανισμό, αντιδρά με το να γεννά όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Το αντίθετο πρόβλημα παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες: Ο καταναλωτισμός ανεβάζει τον πήχυ στο κόστος διαβίωσης και ανατροφής ενός παιδιού. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν παιδιά, γιατί δεν τα βλέπουν ως μία πολύτιμη ανθρώπινη παρουσία, αλλά ως ένα οικονομικό βάρος. Άλλοι προτιμούν να κάνουν μόνο ένα παιδί, στο οποίο προσφέρουν υπερκατανάλωση, αντί να του προσφέρουν ένα αδελφάκι. Θεωρούν σημαντικότερη την προσφορά υλικών αγαθών σε ένα μόνο παιδί, από την παρουσία περισσότερων μελών στην οικογένεια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε την ζωή και την προστασία της υπέρτατο αγαθό. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι το μέσον για την προστασία της ζωής και όχι αυτοσκοπός. Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ποιότητα ζωής, που δεν βελτιώνεται με την διαρκή μεγέθυνση της κατανάλωσης. Αντίθετα με λιγότερα, αλλά ποιοτικότερα αγαθά, οι φυσικοί πόροι επαρκούν για να ζήσουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, με καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που προσφέρει η υπερκατανάλωση προϊόντων μίας χρήσεως.
Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με την συνταγματική επιταγή και στις παρακάτω ερωτήσεις θα εξηγήσουμε πιο συγκεκριμένα τις πολιτικές που προτείνουμε

2.Υπάρχει  και Ποιό είναι το Πρόγραμμα σας, με συγκεκριμένα μέτρα, για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος;

Πέντε είναι τα προβλήματα που προκαλούν στην Ελλάδα υπογεννητικότητα:
Το πρώτο ήδη αναφέρθηκε και αφορά όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης και ανατροφής ενός παιδιού λόγω της υπερκατανάλωσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε αυτό αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο καταναλωτικής συμπεριφοράς, που δίνει έμφαση στην ποιοτική διατροφή, στην αγορά προϊόντων, που να έχουμε πραγματικά ανάγκη, στην επαναχρησιμοποίηση ρουχισμού, στην λειτουργία αγορών «από δεύτερο χέρι», όπου οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να χαρίζουν ή να πουλάνε πολύ φθηνά οικιακά είδη που οι ίδιοι δεν χρειάζονται πλέον, αλλά πιθανά να αξιοποιηθούν από άλλες οικογένειες. Τέτοιες αγορές λειτουργούν σε άλλες χώρες, από κινήματα πολιτών. Στην Ελλάδα δεκάδες χρήσιμα αντικείμενα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Το δεύτερο αφορά την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην «δωρεάν» παιδεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι με τις υπάρχουσες υποδομές το ελληνικό σχολείο μπορεί να προσφέρει δωρεάν τις ξένες γλώσσες, την αθλητική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι απαράδεκτο να κάνουν τα παιδιά μας στο σχολείο 10 χρόνια Αγγλικά και τελικά να πρέπει να χάνουν τα απογεύματα τους για να μάθουν την γλώσσα. Σε αυτό ευθύνονται και οι γονείς, που ξεκινάνε φροντιστήρια από την Β’ Δημοτικού με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να αδιαφορούν για το μάθημα των Αγγλικών που γίνεται στο σχολείο.
Στο πρόγραμμα μας για την παιδεία έχουμε αναλυτικές προτάσεις για το πώς οι γονείς πρέπει να αναλάβουμε δράση, ώστε να σταματήσει η παράλογη αυτή οικονομική αφαίμαξη.
Το τρίτο αφορά την προστασία της μητρότητας. Ξεκινώντας από την ίδια την γέννα, είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, που δαπανούμε τόσο τεράστια ποσά στα μαιευτήρια. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η γέννα είναι δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος με την παρουσία της μαίας. Η παρουσία του ιατρού γυναικολόγου γίνεται μόνο σε περιπτώσεις επιπλοκών.
 Στην συνέχεια, η μητέρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα φύλαξης του παιδιού, και επαγγελματικής στήριξης. Οι Πράσινοι είμαστε από τα πρώτα κόμματα στον κόσμο που θέσαμε ως κέντρο της πολιτικής μας την προστασία της μητρότητας:
Μερικές από τις προτάσεις μας ήδη υλοποιούνται σε άλλες χώρες:
1.      Λειτουργία παιδότοπων σε εταιρίες ή υπηρεσίες με πολλούς εργαζόμενους. Στους παιδότοπους μπορούν να απασχολούνται εκ περιτροπής και οι ίδιες οι μητέρες.
2.      Πιστοποίηση άνεργων ή πολύτεκνων μητέρων για να κρατάνε στο σπίτι τους μαζί με τα δικά τους παιδιά, και παιδιά γειτόνων τους. Στην Γαλλία μία υπηρεσία του δήμου πιστοποιεί το σπίτι και κάνει στις γυναίκες αυτές ένα σεμινάριο υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Έτσι οι μητέρες αυτές αποκτούν ένα εισόδημα. Επιπλέον υπάρχει προσωπική σχέση με τις εργαζόμενες μητέρες, αφού γνωρίζονται από την γειτονιά. Τέλος το κόστος φύλαξης είναι πολύ μικρότερο από την λειτουργία ενός παιδικού σταθμού.
3.    Στήριξη από κοινωνικές υπηρεσίες σε νέες και νέους που έχουν αδόκητη εγκυμοσύνη, ώστε να γίνεται αντιληπτό, ότι η γέννα και η μητρότητα είναι μία φυσική διαδικασία.Πρέπει να γίνει σαφές ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πάγια θέση των Πρασίνων.  Ωστόσο στην Ελλάδα γίνεται μία κατάχρηση της άμβλωσης, ακριβώς γιατί οι νέοι δεν έχουν κανέναν να τους συμβουλεύσει με εχεμύθεια, ώστε να αποφασίσουν εάν πραγματικά θέλουν την άμβλωση ή ήρθε η ώρα να κάνουν το βήμα να γίνουν γονείς. Δεκάδες άνθρωποι έχουν μετανιώσει εκ των υστέρων για μία άμβλωση, που έγινε όχι από επιλογή, αλλά από αμηχανία. Τέλος στο πρόγραμμα μας για την κοινωνική ασφάλιση, έχουμε προτείνει αντί οι μητέρες να βγαίνουν νωρίτερα στην σύνταξη, ουσιαστικά όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, να μπορούν να παίρνουν μία «σύνταξη» μητρότητας, όταν τα παιδιά είναι μωρά και να επανέρχονται στην επαγγελματική σταδιοδρομία, όταν τα παιδιά πάνε σε παιδικό σταθμό.
Το τέταρτο ζήτημα που είναι κομβικό κατά την γνώμη μας είναι η διαρκής συρρίκνωση και καταπάτηση του δημόσιου χώρου:
Η έλλειψη πρασίνου, η κατάτμηση των γειτονιών από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, η κυριαρχία του ΙΧ και η συστηματική παραβίαση του ΚΟΚ, κάνει τις πόλεις μας άβατες για τα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει για να πάνε στην παιδική χαρά και στις απογευματινές δραστηριότητες. Στις περισσότερες γειτονιές των ελληνικών πόλεων αυτό είναι αδύνατον με αποτέλεσμα οι γονείς να εκτελούν χρέη σοφέρ. Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Στην Ελλάδα αυτός ο χώρος λείπει και οι γονείς είτε τον υποκαθιστούν με την τηλεόραση και πανάκριβα παιγνίδια, είτε τον «αγοράζουν» σε μία πλατεία, που για να παίξει το παιδί εμείς πρέπει να πληρώσουμε τον καφέ 5€.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας την προστασία του δημόσιου χώρου, την δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις, τον περιορισμό χρήσης του ΙΧ και την μείωση της ταχύτητας μέσα στις γειτονίες.
Το πέμπτο αφορά την πανάκριβη και κακής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείνουμε μέτρα για την μείωση των ασθενειών. Ο καθαρός αέρας, η υγιεινή διατροφή, η μείωση του θορύβου, είναι απλές πρακτικές για να ελαχιστοποιήσουμε δεκάδες παιδικές αρρώστιες από τις πιο συνηθισμένες όπως το άσθμα, έως τις βαρύτερες όπως οι λευχαιμίες. Έχουμε προτείνει τα σχολικά κυλικεία να έχουν τροφές βιολογικής γεωργίας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντί για την σημερινή κατάσταση, που θυμίζει φαστφουντάδικο. Σήμερα όλο το υγειονομικό σύστημα δεν εστιάζει στην πρόληψη και την μείωση της ανάγκης περίθαλψης, αλλά στην αύξηση του τζίρου ιατρικών υπηρεσιών, φαρμάκων και μηχανημάτων. Είμαστε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. σε ιδιωτικές δαπάνες περίθαλψης και αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος που οδηγεί τους γονείς να αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!
  
3.Συμφωνείτε ότι οι Τρίτεκνοι είναι  Πολύτεκνοι  και  Ποιά είναι η συγκεκριμένη θέση σας στην πρότασή μας που ακλουθεί και πως θα την στηρίξετε-υλοποιήσετε είτε ως αντιπολίτευση είτε ως μέλος Κυβερνήσεως συνεργασίας; «Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό.»

Συμφωνούμε ότι οι τρίτεκνοι είναι μία κατηγορία πολυτέκνων, αν και δεν έχουμε συγκεκριμένη θέση για το πώς θα κλιμακώνονται οι παροχές με βάση των αριθμό των παιδιών. Ωστόσο έχουμε καταδικάσει στο παρελθόν κάποια μέτρα που θεωρούμε απαράδεκτα: Δεν θεωρούμε μέτρο προστασίας των πολυτέκνων το φθηνό ΙΧ. Είχαμε ζητήσει την αντικατάσταση του με φθηνά ή δωρεάν εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, πλοία. Η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να γίνεται με μέτρα που πραγματικά βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και όχι με πριμοδότηση καταναλωτικών αγαθών και μάλιστα εισαγόμενων. Αντίθετα θα έπρεπε να πριμοδοτηθούν οι πολύτεκνες οικογένειες για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, για την εγκατάσταση συστημάτων επαναχρησιμοποίησης του νερού, που έχουν μεγάλη απήχηση σε άλλες χώρες και μειώνουν σημαντικά τις οικογενειακές δαπάνες.

4.    Ποια είναι η θέση σας στα ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΕΝ ΠΟΛΟΙΣ ΜΕΤΡΑ (φορολογικά, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, προσλήψεις, εκπαίδευση κ.α) που λήφθηκαν σε βάρος των οικογενειών με παιδιά και μάλιστα με πολλά παιδιά); Συμφωνείτε με την επιταγή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 για κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, Την θεσμοθέτηση απαραδέκτων εισοδηματικών κριτηρίων και ΠΩΣ θα την αντιμετωπίσετε;
    
Είμαστε από τα κόμματα που καταδικάσαμε από την αρχή το μνημόνιο, ως άδικο και αναποτελεσματικό. Πριν δύο χρόνια είχαμε τονίσει, ότι το μνημόνιο οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία. Στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την ψήφιση του μνημονίου καταθέσαμε ως Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, την έκθεση Giegold, που αντιπρότεινε εντελώς διαφορετικά μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όπως το ευρωομόλογο. Παρά το γεγονός, ότι η έκθεση Gieglold ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από το ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση Παπανδρέου την αγνόησε και προχώρησε στην αντίθετη κατεύθυνση. Στον βαθμό που έχουμε καταδικάσει το μνημόνιο ως καταστροφική πολιτική στο σύνολο του, έχουμε κατά καιρούς καταδικάσει και τα επιμέρους άρθρα και έχουμε εκδώσει δελτία τύπου για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, κ.λπ.
Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν νοσταλγούμε την πριν το μνημόνιο εποχή, γιατί ήδη από την δεκαετία του 80 φωνάζαμε, ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μία πολιτική με ημερομηνία λήξεως, που θα οδηγήσει στην καταστροφή. Άρα το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι απλά η καταδίκη του μνημονίου, αλλά η ριζική στροφή της οικονομίας μας, ώστε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στο μνημόνιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση κάνουμε προτάσεις, που έχουν σαν βασικό άξονα την βελτίωση της ανθρώπινης ευμάρειας και όχι την βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Πολλά κόμματα πιπιλάνε την καραμέλα της «ανάπτυξης», με την υπόσχεση ότι η «ανάπτυξη» θα φέρει χρήμα και το χρήμα θα φέρει ευμάρεια. Η πείρα έχει δείξει, ότι στην Λατινική Αμερική, η επέμβαση του ΔΝΤ οδήγησε σε ραγδαία ανάπτυξη, αλλά οι άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι και παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα αντίθετα εστιάζει σε μέτρα για την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σε μία κατεύθυνση βιώσιμη οικονομίας, που να σέβεται τον άνθρωπο και την φύση και να μην κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους.

Γιάννης Τσιρώνης 25-4-12


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ  ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ»
ΠΡΟΣ ΤΟ «ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
(ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: 2007 -2012)
1.Συμφωνείτε ότι το Δημογραφικό Πρόβλημα που Αντιμετωπίζει η Χώρα μας είναι Εθνικό Ζωτικό Πρόβλημα και την Συνταγματική Επιταγή του Άρθρου 21 ΠΑΡ.5 «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους» Πως και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα την υλοποιήσετε;
Η συνεχής γήρανση του πληθυσμού, η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά η οικονομική ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία, καθιστούν το δημογραφικό πρόβλημα εκρηκτικό.
Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια λόγω της κρίσης και μένουν σε «προχωρημένη» ηλικία με τους γονείς τους, κάτι που δεν το συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η μετανάστευση σε άλλες χώρες, κυρίως των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς ο δείκτης υπογεννητικότητας.
Επίσης άλλος ένας παράγοντας που επιτείνει το πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι, καθώς το κοινωνικό κράτος καταρρέει, πολλές οικογένειες νοιώθουν ανασφάλεια για την επιβίωση τους και επιλέγουν να κάνουν ένα το πολύ δύο παιδιά. Φθίνουν λοιπόν οι οικογένειες με πολλά τέκνα.
Ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως «ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», που είναι μια πολιτική συμμαχία με δυνάμεις που συμπορεύτηκαν βάσει πολιτικού πλαισίου και όχι απλά αντιμνημονιακού λόγου, για την κοινή ενωτική μάχη της 6ης Μάη, απέναντι στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική αρχικά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κατόπιν της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ (με τον τελευταίο να αποχωρεί μόλις αποχώρησαν και τα δημοσκοπικά του ποσοστά), προτάσσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και την εξυπηρέτηση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Ως παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε τη γαλλική δημογραφική πολιτική, η οποία,  μέσω της θεσμοθέτησης ενός εθνικού ιδρύματος δημογραφικών μελετών, βασίζεται μεταξύ άλλων στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των οικογενειών, και κυρίως στην ενίσχυση της γεννητικότητας μέσω επιδομάτων.  Σε όλη τη χώρα, έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και έχει θεσμοθετηθεί σειρά ειδικών αδειών κύησης, ανατροφής και  πατρότητας- μητρότητας και επιπλέον προνομίων για τις μητέρες αλλά και τους πατέρες. Το παιδί θεωρείται προστατευόμενο μέλος της κοινωνίας, η οποία αναλαμβάνει την υγεία, τη φροντίδα και την παροχή κάθε εύνοιας για την ανατροφή του.

Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για τα παιδιά των οικογενειών με ελαττωμένες οικονομικές δυνατότητες αλλά και για τη διαφύλαξη της εργασίας και του  εισοδήματος των γονέων τους.  Οι ανύπαντρες μητέρες, όπως και οι διαζευγμένοι γονείς, προστατεύονται με ανάλογα προνόμια. Όλο το νομικό σύστημα, περιέχει πρόνοιες για την υποστήριξη των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γονέων και για την παροχή σε αυτούς ειδικών δυνατοτήτων, όπως αναρρωτικές άδειες για τη φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού.  Επιπλέον, η φροντίδα εκτείνεται σε όλο το μήκος της ζωής ενός γονέα, με την αναγνώριση των χρόνων φροντίδας ενός παιδιού ως συντάξιμων. Χάρη σε δέσμες αυτών και αντίστοιχων παροχών, η Γαλλία κατόρθωσε να αναστρέψει τη δημογραφική της υποχώρηση και να διατηρεί σήμερα ένα από τους υψηλότερους δημογραφικούς δείκτες στην Ευρώπη, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών.

Στη χώρα μας, μια ανάλογη δημογραφική πολιτική, θα μπορούσε να επιτύχει διότι σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε πριν μερικά χρόνια, οι ελληνίδες που ρωτήθηκαν, είναι θετικές προς τη μητρότητα εάν έχουν υποστήριξη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εάν υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξη, θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως τα 2,7 παιδιά ανά γυναίκα, από τα 1,2 που είναι σήμερα, και να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα και τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που το συνοδεύουν.


 1.Υπάρχει  και Ποιό είναι το Πρόγραμμα σας, με συγκεκριμένα μέτρα, για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος;
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των τριτέκνων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης δημογραφικής πολιτικής σε μία περίοδο που η όξυνση του προβλήματος αυτού στη χώρα μας έχει ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Για  τους λόγους που προανέφερα και για άλλους πολλούς, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θεωρεί ότι και η  τρίτεκνη οικογένεια πρέπει κατ’ αρχήν  να στηριχτεί για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας. Το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να είναι ευαίσθητο και παρεμβατικό απέναντι στην ομάδα αυτή των οικογενειών που έχει πρόσθετες ανάγκες στήριξης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κοινωνία δέχεται πιέσεις που τείνουν να την εξαθλιώσουν.
Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πολιτικής για τη στήριξη γενικά της μητρότητας. Κοινωνικές υποδομές(βρεφονηπιακοί σταθμοί), κοινωνική πρόνοια, συνέχιση προγραμμάτων για τη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι κλπ. Μέτρα για τη λαϊκή στέγη και για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Σταμάτημα των πολιτικών της λιτότητας και λεηλασίας ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων, ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωση των κοινωνικών πολιτικών. Από τα στοιχεία της Eurostat φαίνεται, ότι και στη χώρα μας και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι δείκτες γονιμότητας αυξάνουν όσο περισσότερο αυξάνουν το κατά κεφαλή εισόδημα και το ποσοστό απασχόλησης και όσο περισσότερο μειώνονται τα ποσοστά της ανεργίας των γυναικών. Στη χώρα μας φυσικά από τη μια μειώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, αν δεν εξαφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις, το κατά κεφαλή εισόδημα ενώ από την άλλη έχουμε αύξηση στα επίσημα ποσοστά ανεργίας (21,8 %) με την πραγματική ανεργία να ξεπερνά το 25% και σε περιοχές, όπως η Κεντρική Μακεδονία, να είναι πολύ μεγαλύτερα.
3. Συμφωνείτε ότι οι Τρίτεκνοι είναι  Πολύτεκνοι  και  Ποιά είναι η συγκεκριμένη θέση σας στην πρότασή μας που ακλουθεί και πως θα την στηρίξετε-υλοποιήσετε είτε ως αντιπολίτευση είτε ως μέλος Κυβερνήσεως συνεργασίας; «Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό.».

Για το θέμα ένταξης των Τριτέκνων στην κατηγορία Πολυτέκνων ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2007 είχε καταθέσει στη Βουλή, Πρόταση Νόμου «Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόμο 1910/1944» και άρα έχουμε τοποθετηθεί εδώ και χρόνια και θα την αναφέρω παρακάτω.

Όσο για τον «πλεονασματικό» προϋπολογισμό που θέτετε θεωρώ πως το θέμα δεν είναι λογιστικό αλλά θέμα ουσίας. Τη στιγμή που η χώρα έχει δεσμευτεί για τις επόμενες δεκαετίες με το μνημόνιο κατ’ εντολή του ΔΝΤ και της ΕΕ, όσο εξυπηρετούνται οι δανειστές κατά προτεραιότητα χωρίς διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η «στιγμή» της κοινωνίας.

4.Ποια είναι η θέση σας στα ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΕΝ ΠΟΛΟΙΣ ΜΕΤΡΑ (φορολογικά, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, προσλήψεις, εκπαίδευση κ.α) που λήφθηκαν σε βάρος των οικογενειών με παιδιά και μάλιστα με πολλά παιδιά); Συμφωνείτε με την επιταγή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 για κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, Την θεσμοθέτηση απαραδέκτων εισοδηματικών κριτηρίων και ΠΩΣ θα την αντιμετωπίσετε;
Αυτοί που ψήφισαν τα Μνημόνια τους εφαρμοστικούς νόμους το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και δέσμευσαν τις επόμενες γενιές  συνηγόρησαν στην εκχώρηση του δημόσιου πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας
Εμείς λέμε:
-Άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ακύρωση των μέτρων που απορρέουν απ’ αυτά.
-Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας - να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.
-Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας
- Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
- Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
- Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
-Υπεράσπιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα κοινωνικής προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων, των ανέργων και των άστεγων. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και της Υγείας. Λεφτά για νοσοκομεία και σχολεία
- Υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Αυτά τα 8 σημεία σκιαγραφούν τη σταθερή θέση μας κατά της μέχρι τώρα δικομματικής πολιτικής και όσων την στηρίζουν και είναι και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Ποιο αναλυτικά, η δραστική μείωση της φορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων, η αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, τα άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η υπεράσπιση και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η διαφάνεια και πραγματική Δικαιοσύνη παντού, είναι αδιαπραγμάτευτοι όροι για τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
Όπως είχαμε καταγγείλει με ισχυρά επιχειρήματα το Μνημόνιο 1 πολύ περισσότερο καταγγείλαμε το Μνημόνιο 2 και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό, άρα και την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.  Βέβαια σήμερα ο κ.Βενιζέλος αναφέρεται στο Μνημόνιο 1 λέγοντας πως ήταν «ελλειπές» που αυτό σημαίνει πως τα μέτρα που έρχονται τον Ιούνη θα είναι ακόμη πιο σκληρά κατ’ εντολή της τρόϊκας.
Αυτά τα αναφέρω διότι αφορούν όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τις οικογένειες με τρία και πλέον παιδιά που σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατούν να τους παρέχουν τα στοιχειώδη. Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές τρίτεκνες οικογένειες που εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Όσο για την θεσμοθέτηση των απαραδέκτων εισοδηματικών κριτηρίων που αναφέρετε από τη στιγμή που θεσμοθετείται η πολυτεκνική ιδιότητα και διατηρείται ισοβίως αντίκειται στο εισοδηματικό κριτήριο βάση της παραβίασης της αρχής της ισότητας.
Σας παραθέτω ενδεικτικά προς ενημέρωσή σας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ του 2007:
Πρόταση Νόμου  «Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων  στο νόμο 1910/1944.»
1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά της εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.
1.  Για τις διατάξεις του παρόντος συμπλήρωση ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου τους έτους αναφοράς».
Με εκτίμηση
ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Λίτσα)
Υποψήφια Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο


Τετάρτη 11 Απριλίου 2012


Ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή να αποσυρθεί η Τροπολογία '' Εξομοίωσης '' λόγω έντονης αντίδρασης του κ. Θεοτοκάτου ;;;

ΧΘΕΣ 10/4/2012  ζήσαμε οι τρίτεκνες οικογένειες το μεγαλείο της πολιτικής ασυνέπειας, αναξιοπιστίας και σοβαρότητας της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για ένα μείζον θέμα που ταλανίζει την Χώρας μας: Το Δημογραφικό.
Τις δίκαιες και υλοποιήσιμες προτάσεις μας, για τον χαρακτηρισμό των γονέων με τρία τέκνα ως πολυτέκνους από τον Ιανουάριο τις είχαν αποδεχθεί τόσο σε συναντήσεις μας όσο και  δημόσια οι κκ. Α. Λοβέρδος και Μ. Μπόλαρης.Το μόνο που είχε απομείνει ήταν η προώθησή τους για ψήφιση.Σχεδόν 2 μήνες παρέμενε η διάταξη ΄΄στον πάγο΄΄ παρά τις προσπάθειες μας με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και 3 ημέρες πρίν κλείσει τις εργασίες της η Βουλή προωθήθηκε ως τροπολογία σχετική διάταξη που όμως δεν είχε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 Τι συνέβη κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ; Γιατί δεν συμφώνησε το Υπουργικό Συμβούλιο; Γιατί, όπως αφήσατε να διαρρεύσει, δεν συμφώνησε ο κ.Πρωθυπουργός;
Τι άλλαξε εάν δεν ήταν  επικοινωνιακό το παιχνίδι σας; Μήπως δεν αντέξατε εσείς και η Κυβέρνηση τις άδικες και ακατανόητες πιέσεις που το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει αφόρητες από την ΑΣΠΕ;
Απαιτούμε μια απάντηση και μια συγνώμη
Οι τρίτεκνες οικογένειες κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και θέληση και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, μα  κανέναν, απ΄ όπου και αν προέρχεται να σφετεριστεί τον αγώνα μας.
Καλούμε όλες τις πολιτικές παρατάξεις  θέτοντας τες προ των ευθυνών τους  εντός και εκτός Βουλής να στηρίξουν τον αγώνα μας, με δημόσιες τοποθετήσεις-δεσμεύσεις τους και να εντάξουν στο πρόγραμμά τους με σαφήνεια και σοβαρότητα, μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, Να δεσμευθούν ότι μεταξύ των πρώτων νομοθετημάτων θα περιλαμβάνεται διάταξη  για τον χαρακτηρισμό των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνους.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012


Ψηφίσθηκε επιτέλους η περίφημη τροπολογία για τους Τρίτεκνους &Πολύτεκνους-υποψ. για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ (9/4/2012)

Τροπολογία Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την τοπική Ανάπτυξη και την Αυτοδιοίκηση. Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/Ε.Κ»
Ρυθμίσεις για τις Γενικές Εξετάσεις
3. Ειδικές κατηγορίες – Πάγιες ρυθμίσεις
Με την παράγραφο 3 μεταβάλλεται επί το ευμενέστερο και εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
Προσδιορίζεται ρητώς ότι αφ’ ης στιγμής κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας (ν. 860/1979, ν. 3454/2006) διατηρείται ισοβίωςσύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006 (Α’ 75).
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ζητούμενη συστηματική εναρμόνιση των οικείων διατάξεων και διασφαλίζεται η μείζων προστασία των πολυτέκνων σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 Συντάγματος.
Στην περίπτωση των τριτέκνων απαλείφεται το προβλεφθέν ηλικιακό όριο του 26ου έτους προκειμένου να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία οι υποψήφιοι. Έτσι, οι υποψήφιοι υπάγονται πλέον στην εν λόγω ειδική κατηγορία ανεξαρτήτως της ηλικίας των τριών τέκνων της πολυμελούς οικογένειας.
Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδελφούς που ήδη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διευκρινίζεται ότι για την υπαγωγή στην εν λόγω ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών εν τη εννοία του άρθρου 2 ν. 4009/2011 (Α’ 195), και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Έτσι επιτυγχάνεται εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
Προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.
Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εμπίπτουν στην ήδη προβλεπόμενη υπό στ. Α’ περίπτωση της ειδικής κατηγορίας γγ’ της περίπτωσης ii. της παραγράφου 2γ’ του άρθρου 2 ν. 2525/1997.
Απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.
Η επιλογή αυτή υπαγορεύτηκε από τους εξής λόγους:
i. Δημιουργήθηκαν σοβαρά ερμηνευτικά ζητήματα κατά τον προσδιορισμό του οικογενειακού εισοδήματος.
ii. Tο προβλεφθέν εισοδηματικό όριο των 60.000 € (συν 10.000 € για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δεύτερου) ήταν τόσο υψηλό ώστε δεν αποτέλεσε αποτελεσματικό μέσο περιορισμού του αριθμού των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών.
iii. Eιδικώς ως προς τους πολυτέκνους έχει κριθεί νομολογιακώς ότι η αναγνωριζόμενη ειδική φροντίδα προς τις πολύτεκνες οικογένειες δεν δύναται να εξαρτηθεί από κριτήρια εισοδήματος σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων (ΣτΕ 1095/2001). Επομένως, η απάλειψη του εισοδηματικού κριτηρίου αποφεύγει εν τέλει αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών.
Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας.
Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την σχολή της προτίμησής τους, εκτιμώντας παραμέτρους (εκπαιδευτικές, οικονομικές ή άλλες) που τις καθιστούν ελκυστικές γι’ αυτούς.
4. Ειδικές κατηγορίες – Απόφοιτοι 2011
Με την παράγραφο 4, όπως αυτή διορθώθηκε και αναδιατυπώθηκε με την από 6.4.2012 δήλωση διόρθωσης – αναδιατύπωσης λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011. Συγκεκριμένα:
Οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών (όπως αναδιαμορφώνονται με την ρύθμιση της παρ. 3 του παρόντος) κατά την δημοσίευση του παρόντος, ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε 2,5% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10%, που επαναφέραμε σε ισχύ με τον νεοπαγή ν. 4058/2012.
Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ’ αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι ως άνω απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.
Με την ανωτέρω ρύθμιση αποκαθίσταται η όποια αδικία ή τυχόν άνιση μεταχείριση έναντι των υποψηφίων του έτους 2011.