Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύλλογος Τρίτεκνων Εορδαίας πραγματοποίησε, με μεγάλη συμμετοχή των μελών του, στις 31 Ιανουαρίου 2013 ημέρα Πέμπτη  και ώρα 17:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου 
Πτολ/δας εκδήλωση που συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Πρόσφατα σκληρά φορολογικά μέτρα
Δικαιούχοι των νέων επιδομάτων στήριξης τέκνων
Πρόγραμμα διανομής τροφίμων από Ε.Ε για το 2013
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
Mετεγγραφές φοιτητών (αφορά τους επιτυχόντες του σχολ. έτους 2011-2012)
Νέες εγγραφές , κάρτα μέλους  κ.α.

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των απαράδεκτων φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της.
Είναι σίγουρο πια, ότι τα αισθήματα της παρούσας κυβέρνησης για την ελληνική οικογένεια και ειδικά την πολυμελή (τρία τέκνα και άνω) περιορίζονται στη συνεχή κοροϊδία, η οποία τεκμηριώνεται με την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.
 Η εφαρμογή των μέτρων οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση των τρίτεκνων οικογενειών (φορολογικό, τριτεκνικά επιδόματα, επίδομα τρίτου παιδιού, μετεγγραφές, διορισμός εκπαιδευτικών, χαράτσια, διαθεσιμότητα, εφεδρεία κ.α.)
Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα που μας ταλανίζουν, όχι μόνο δεν έχουν σοβαρό οικονομικό  κόστος για την πολιτεία αλλά αποτελούσαν θεσμοθετημένα δημογραφικά κίνητρα και εφαρμόστηκαν, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα........
Καλούμε την κυβέρνηση , να σταματήσει το σφαγιασμό και να δώσει κίνητρα στα νέα ζευγάρια της χώρας να αποκτήσουν παιδιά, ώστε πραγματικά αυτός εδώ ο τόπος να προχωρήσει στην ανάπτυξη με τον πιο προσοδοφόρο και επιθυμητό τρόπο.
Με δυνατή φωνή λέμε σε αυτούς που ψηφίζουν τα άδικα μέτρα:
Εάν επιθυμείτε να χτίζετε γηροκομεία κλείνοντας σχολεία,
Εάν επιθυμείτε να δίνετε τις ήδη πενιχρές συντάξεις
μη επιτρέποντας την είσοδο στην εργασία νέων ανθρώπων,
Εάν τέλος επιθυμείτε να αφανιστεί ο ελληνικός πληθυσμός
Συνεχίστε........

Εμείς πάντως σας δίνουμε την υπόσχεση, την οποία εν αντιθέσει με εσάς θα τηρήσουμε,
Θα μας βρείτε απέναντι, αντιστεκόμενους σθεναρά για το καλό της χώρας και των παιδιών μας.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ  ΒΟΥΝΟΤΡΥΠΙΔΟΥ – ΤΣΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΑΣ

Σήμερα κατάλαβα καλά  τι σημαίνει  κατεστημένο.
 Σαν πρόεδρος των Τρίτεκνων Εορδαίας πριν από 15 μέρες πήγα στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Πτολεμαϊδας  και ζήτησα την αίθουσα συνεδριάσεων για συνέλευση των Τρίτεκνων για ημέρα Πέμπτη  31/1/2013 και ώρα 5 και 30.
Την έκλεισα και σήμερα το πρωί πήγα να πάρω το κλειδί όπως συμφωνήσαμε. Η αίθουσα όμως είχε δοθεί από λάθος τους όπως μου είπαν . Διαμαρτυρήθηκα καθώς  είχε προηγηθεί ένα τηλεφώνημά  τους  για να με ρωτήσουν τι ώρα θα τελειώσουμε  και αυτό  με έκανε να πιστέψω ότι όλα έγιναν την Πέμπτη το πρωί.  
Αντέδρασα  λέγοντας ότι οι τρίτεκνοι θα μαζευτούμε και δεν θα επιτρέψουμε ούτε και στους άλλους να κάνουν τη συγκέντρωσή τους.  Δεν ήξερα ειλικρινά  πoιοί  είναι αυτοί οι άλλοι.  Δεν τον ρώτησα και δεν μου είπε.  Αλλά  ήμουν τόσο αγανακτισμένη και μίλησα  έτσι.
 Και τότε ο πρόεδρος  με έσπρωξε έξω από το γραφείο του, κλείδωσε την πόρτα και φώναζε «άντε φύγε από δω  ΚΟΤΑ  και να διαμαρτυρηθείς  όπου θέλεις »
Πήγα και εγώ  στο αστυνομικό  τμήμα.  Η συμπεριφορά  των αστυνομικών πρέπει να το πω ήταν άψογη.  Εκεί  μου τηλεφωνεί ο πρόεδρος του εργατικού  κέντρου και μου λέει «Έλα ΑΓΡΙΑ το έλυσα το πρόβλημά σας  έκλεισα την αίθουσα στο Δήμο έλα από δω να τα πούμε...»
Πήγα πάλι από  εκεί  και μεταξύ  άλλων  «βρε ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ είμαι και γω  τρίτεκνος ...»
Έγινα σε ελάχιστη ώρα από  ΚΟΤΑ – ΑΓΡΙΑ- και  ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ
Του εξήγησα ότι  τίποτα από όλα αυτά  δεν είμαι.
‘Οτι το Εργατικό  Κέντρο δεν είναι ιδιοκτησία του.
Ότι και αυτός όπως και εγώ είμαστε απλά εκλεγμένοι και ότι η δύναμη είναι μόνο σε αυτούς που μας ψηφίζουν.
ΛΥΠΑΜΑΙ για αυτή  του τη συμπεριφορά.
ΛΥΠΑΜΑΙ  όμως περισσότερο που έδιωξε τους Τρίτεκνους οικογενειάρχες για να δώσει την αίθουσα, όπως τελικά  έμαθα,  σε ένα κόμμα. Που μάλιστα δεν την είχε κλείσει πριν από μας.

Οι Τρίτεκνοι ομόφωνα  στη συνέλευση, που πραγματοποίηθηκε τελικά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, καταδίκασαν αυτή  την απαράδεκτη συμπεριφορά  του προέδρου του Εργατικού  Κέντρου  κυρίου Τσιλφίδη .

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η-Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου Τρίτεκνων Εορδαίας καθώς και τρίτεκνοι που επιθυμούν να γίνουν μέλη, να συμμετέχουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Πέμπτη  και ώρα 17:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Πτολ/δας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Ενημέρωση μελών για:
Πρόσφατα σκληρά φορολογικά μέτρα
Δικαιούχοι των νέων επιδομάτων στηρίξεως τέκνων
Πρόγραμμα διανομής τροφίμων από Ε.Ε για το 2013
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
 Mετεγγραφές φοιτητών (αφορά τους επιτυχόντες του σχολ. έτους 2011-2012)
Νέες εγγραφές ,κάρτα μέλους κ.α.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        ΤΟ Δ.Σ


Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013


Αναλυτικός οδηγός για τις μετεγγραφές φοιτητών (αφορά τους επιτυχόντες του σχολ. έτους 2011-2012)

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας: «Οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική φόρμα που θα υφίσταται στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση αυτή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, για την ακρίβεια των αναφερομένων σε αυτή».
Επίσης τονίζεται ότι: «Η δήλωση ψευδών γεγονότων επισύρει τις προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις. Οι δικαιούχοι επιλέγουν με την υποβολή της αίτησης έως δύο αντίστοιχα Τμήματα (Πανεπιστημίων για τους επιτυχόντες σε Πανεπιστήμια, και ΤΕΙ για τους επιτυχόντες σε ΤΕΙ), με το Τμήμα στο οποίο πέτυχαν, στις Πανελλαδικού επιπέδου Εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, στα οποία επιθυμούν να γίνει η μεταφορά των θέσεων τους. Η μεταφορά της θέσης αρχίζει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013».
Μετά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης ο δικαιούχος θα καλείται να επιβεβαιώσει τα δηλωθέντα στοιχεία. Μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας θα μπορεί να προχωρήσει στην επιβεβαίωση της παραλαβής της αίτησης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και αφού η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας αξιολογήσει αν ο αιτών εμπίπτει στα κριτήρια της διάταξης των μετεγγραφών, θα δημιουργείται η ομάδα των δυνητικών δικαιούχων για τη μεταφορά της θέσης τους.
Ό υποψήφιος θα κατανέμεται σε δύο Τμήματα τα οποία ο ίδιος έχει επιλέξει, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του, κατά το οικονομικό έτος 2011 και την 1η και 2η επιλογή, όπως αυτή δηλώθηκε κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διευκρινίζεται πως για παράδειγμα υποψήφιος με κατά κεφαλήν εισόδημα 2300 ευρώ κατατάσσεται σε ανώτερη θέση επιλογής από κάποιο υποψήφιο με κατά κεφαλήν εισόδημα 2301 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση με βάση το εισοδηματικό κριτήριο, τότε αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι υποψήφιοι που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67%.
Τα βασικά ερωτήματα που γίνονται είναι:
- Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται μετεγγραφής;
- Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις Πανελλαδικού επιπέδου το Σχολικό Έτος 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής ΑΕΙ της ημεδαπής και εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 του δυνητικού δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεικές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμόν Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ Β΄1612/2010) παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή ΄Α ή ΄Β βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά υπήρξαν άνεργοι για 10 μήνες εντός του 2012, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
- Πως ορίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα;
- Κατά κεφαλήν εισόδημα εννοείται το μεικτό εισόδημα όπως αυτό βεβαιώνεται με την ετήσια φορολογική δήλωση, διαιρούμενο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της. Π.χ. για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα 20.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3). Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5). Για μία εφταμελή οικογένεια με εισόδημα 45.500 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.500 ευρώ (45.500 διά 7).
- Πού μπορεί κάποιος να μετεγγραφεί;
- Κάποιος μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτήν που επέτυχε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012. Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ΄ αριθμόν 67859/Β1/5.7.2006 του Υπουργού Παιδείας, όπως αυτή θα επικαιροποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013
- Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγγραφής;
- Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
- Που μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τις ασθένειες – παθήσεις που λειτουργούν ως κριτήριο για τις μετεγγραφές;
-Η πλήρης λίστα των ασθενειών-παθήσεων που λειτουργούν ως συμπληρωματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
-Τι δικαιολογητικά οφείλει δυνητικά να καταθέσει ο υποψήφιος για τη μετεγγραφή του;
- Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:
• Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011.
• Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
• Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.
• Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά.
• Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.
-Ποιο είναι το ποσοστό των υποψηφίων που μπορούν να μετεγγραφούν ανά Τμήμα;
- Το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής σειράς κατάταξης, όταν πρόκειται για Τμήματα της Περιφέρειας Αττικής ή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής κατάταξης. Ο ακριβής αριθμός ανά Τμήμα των υπό μεταφορά θέσεων, θα οριστεί από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
- Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών;
- Η διαδικασία των μετεγγραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι μετεγγραφέντες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.
- Που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του εκείνος που έχει επιλεγεί για μετεγγραφή;
- Όσοι από τους επιλεγέντες είναι ήδη φοιτητές σε κάποιο Τμήμα, καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα φοίτησης τους για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους. Όσοι από τους επιλεγέντες είναι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων του 2011-12 αλλά δεν προχώρησαν στην εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο είχαν εισέλθει καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΜΠΤΗ 24/1/2013 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/1/2013 ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ 10,30 ΕΩΣ 1,30

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013


Απαιτούμενα δικαιολογητικά   για την καταβολή επιδοματων:
1. Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν, εντός προθεσμίας που θα καθορίζεται με
απόφαση του Διοικητή του Ο.Γ.Α.,  στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. ή και σε υπαλλήλους
του Δήμου που ορίζονται για το σκοπό αυτό από τον Δήμαρχο, τα κάτωθι
δικαιολογητικά για τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου
Ε20:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου για την
οικογενειακή κατάσταση που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, στα δημοτολόγια της
οποίας είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια και από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη
στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων και εάν αυτά βρίσκονται στη ζωή.
β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του/των τέκνου/ων για το οποίο/α θα χορηγηθεί το
επίδομα.
γ) Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου για τέκνα τα οποία μετά τη
συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε
ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του
εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής  Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Αν
πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το
Ελληνικό Προξενείο.
δ) Σε περίπτωση που το/τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή ισχύουσα απόφαση της
Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. του  ν.2643/1998. Τα εν λόγω 4
δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το
έντυπο  Ε20.
ε) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες  στην παρ. 4 του άρθρου 3 της
παρούσας απόφασης, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του
δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης
του δικαιούχου, ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική
απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από
το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
2. Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα
δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία α, β και  ε του παρόντος άρθρου παρέχονται
από τις αρχές της Χώρας της οποίας είναι υπήκοοι και αν αυτό είναι δύσκολο τα
στοιχεία  αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα κατά τη κρίση του
οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος. 
3. Για την απόδειξη της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου και των τέκνων
του στην Ελλάδα την δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος πρέπει να
υποβάλλει στην αρμόδια αρχή τα κάτωθι δικαιολογητικά: 
α) Αντίγραφα των εντύπων Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή θεωρημένα
εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας δεκαετίας ή 
β) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου ή του/της συζύγου στην
περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άνεργος, από την οποία να προκύπτει η
ασφάλισή του/της την τελευταία δεκαετία ή
γ) Βεβαίωση έναρξης και συνέχισης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος από το
τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή
δ) Απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας του δικαιούχου ή του/της συζύγου
από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή
ε) Μισθωτήριο συμβόλαιο με μισθωτή το δικαιούχο ή το σύζυγό του,  κατατεθειμένο
και θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και υπεύθυνη δήλωση με Α.Φ.Μ. του
εκμισθωτή, στην οποία θα δηλώνει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ ή ότι έληξε και την
ημερομηνία λήξης αυτής ή
στ) Παραχωρητήριο και υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφεται και ο Α.Φ.Μ.
του παραχωρούντος ή
ζ) Βεβαίωση φοίτησης του/των τέκνου/ων ή
η) Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο κρίνει ο Ο.Γ.Α., από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη
και συνεχής δεκαετής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα. 
4. Απομάκρυνση από την Ελλάδα του αιτούντα, εντός της κρίσιμης δεκαετίας ή
εξαρτώμενου τέκνου, για τους λόγους που αναφέρονται στην παρ. 5 του άρθρου 6 τηπαρούσας απόφασης, θεωρείται  δικαιολογημένη και δε λαμβάνεται υπόψη. 
5. Επιπλέον με τα ανωτέρω και προκειμένου για δικαιούχους:
α) Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται έγγραφο
πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης. 
β) Ομογενείς-αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα,  απαιτείται «Ειδικό Δελτίο
Ταυτότητας Ομογενούς».
γ) Πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και της Ελβετίας
καθώς και πολίτες άλλων Κρατών (εκτός Ε.Ε.) που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας, απαιτείται επικυρωμένο
φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας διαμονής.
δ) Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική
ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, απαιτείται «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας
Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα» και «Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού». 
ε) Αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει
χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται το «Ειδικό
Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας».
6. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν μπορεί να αποδείξει τη δεκαετή διαμονή του
στην Ελλάδα με κάποιο από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, λόγω του νεαρού της
ηλικίας του, μπορεί να υποβάλλει: 
α) Αντίγραφα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των γονέων του ή 
β) Απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας, ως προστατευόμενο μέλος
ασφαλισμένου γονέα  ή
γ)  Βεβαίωση από το γυμνάσιο ή το Λύκειο, όπου αυτός φοιτούσε  ή 
δ)  Βεβαίωση του ΟΑΕΔ , αν είχε εγγραφεί στα μητρώα του.
7. Τα έγγραφα της αλλοδαπής του παρόντος άρθρου θα  πρέπει να είναι νόμιμα
μεταφρασμένα και επικυρωμένα. 
8. Στον Ο.Γ.Α. τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο για τους κατατεθέντες από τους αιτούντες
φακέλους, με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. 

ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ
Όταν  η μητέρα έχει τρία τέκνα προστατευόμενα (μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους) το επίδομα που θα της καταβάλλεται μηνιαίως θα  είναι:    
 Α) Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 11000,  120 το μήνα και 41,67 ειδικό επίδομα 
      Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 22000,  80  το μήνα και 41,67 ειδικό επίδομα
      Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 33000,  40 το μήνα και 41,67 ειδικό επίδομα
Β) Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 9000,  120 το μήνα και 41,67 ειδικό επίδομα
      Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 18000,  80 το μήνα και 41,67 ειδικό επίδομα
      Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 27000,  40 το μήνα και 41,67 ειδικό επίδομα
Το  ειδικό επίδομα δίνεται όταν και τα τρία παιδιά είναι προστατευόμενα και το εισόδημα έως 45000 ευρώ.
 2. Όταν  η μητέρα έχει δύο τέκνα προστατευόμενα (μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους) το επίδομα που θα της καταβάλλεται μηνιαίως θα  είναι:    
Α) Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 10000,  80 το μήνα
      Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 20000,  53,33 το μήνα
      Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 30000,  26,67 το μήνα
Β) Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 8000,  80 το μήνα
      Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 16000,  53,33 το μήνα
      Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 24000,  26,67 το μήνα

  3. Όταν  η μητέρα έχει ένα τέκνο προστατευόμενο( μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους) το επίδομα που θα της καταβάλλεται μηνιαίως θα  είναι:    
Α) Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 9000,  40 το μήνα
      Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 18000,  26,67 το μήνα   
  Με 2 γονείς  και εισόδημα έως 27000,  13,33 το μήνα
Β) Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 7000,  40 το μήνα     
Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 14000,  26,67 το μήνα    
 Με 1 γονέα  και εισόδημα έως 21000,  13,33 το μήνα 

Στις 11/1/2013 ψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει στο άρθρο 7 τις ακόλουθες παραγράφους: 
«6. Η τέταρτη περίπτωση της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτωμένων τέκνων σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.»
7. Θεσπίζεται ειδικά για τα εξαρτώμενα τέκνα από το τρίτο τέκνο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45 000) ευρώ.»
Μετά την ουσιαστική κατάργηση των θεσμικών μέτρων υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων, πως οι μετεγγραφές και οι προσλήψεις, καταργούνται με την ψήφιση στις 7/11/2012 του μνημονιακού νόμου 4093/9-11-2012 (ΦΕΚ222/12-11-2012) όλα τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και στη θέση τους καθιερώνεται ένα «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων» που θα δικαιούνται λίγες πλέον τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, κυρίως αυτές που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δίνεται και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων από το τρίτο τέκνο και πάνω που θεσπίζεται με το νόμο που ψηφίσθηκε στις 11/1/2013.
 
  
Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο τέκνο καταργούνται από 1/11/2012. Το δε πολυτεκνικό επίδομα αντικαθίσταται από 1/1/2013 από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων με εισοδηματικά κριτήρια και από το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων που δικαιούνται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 €. Επειδή, μάλιστα, προβλέπεται να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του τρέχοντος έτους, αντί του προηγουμένου έτους όπως ίσχυε, αναμένονται διευκρινιστικές οδηγίες. Πάντως αφού οι δηλώσεις υποβάλλονται κατά τα τέλη του α΄ εξαμήνου αναμένεται η καταβολή των επιδομάτων να γίνεται κάθε χρόνο εντός του β΄ εξαμήνου.  Για το τελευταίο  δίμηνο του 2012 το πολυτεκνικό επίδομα καταβλήθηκε μόνο σε όσους  το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011 δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.
Για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων η απόφαση με Αρ.Πρ.: Δ27/οικ.25530/790 της 21/11/2012 του Υπ. Εργασίας περί καθορισμού της διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων περιλαμβάνει αναφορικά με το χρόνο και τρόπο καταβολής τα εξής:
1. Το επίδομα καταβάλλεται ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου.
2. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με το επίδομα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού.




IA.2. ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ
1. Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με τις υποπεριπτώσεις 12 και 14 της παρούσας διάταξης οικογενειακά επιδόματα.
2. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. (όπως αντικαταστάθηκε με το ν. που φηψίσθηκε στις 11/1/2013) 
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
3. Tο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
4. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
5. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα υποβολής της. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 3, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.
6. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:
α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α΄201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α΄125),
στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α΄ 176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
7. Το επίδομα της παρούσας υποπαραγράφου δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να επανακαθοριστεί η εντεταλμένη αρχή καταβολής και να αναπροσαρμοστεί το ύψος των επιδομάτων της παρούσας διάταξης.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
10. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
11. Το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 αναφέρεται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011, όπως αυτό δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά για τις καταβολές του τελευταίου διμήνου του 2012. Τυχόν καταβολές που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε υπερβαίνοντες τα όρια της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 δεν αναζητούνται.
12. Οι παράγραφοι 1 (επίδομα τρτου τέκνου) και 4 (ισόβια σύνταξη) του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 (επίδομα γέννησης τέκνου)του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1.11.2012.
13. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του ν. 4025/2011 και η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν καταργούνται από 1.1.2013.
14. Το άρθρο 63 του ν. 1892/1990, η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, το άρθρο 6 του ν. 3631/2008, τα άρθρα 42 και 43 του ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παύουν να ισχύουν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Ομοίως καταργούνται και οι κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η καταβολή των επιδομάτων που αντικαθίστανται με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
15. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου παύει να ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Το αφορολόγητο ποσό της παρ .2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 (Α΄151) αντικαθίσταται από το προβλεπόμενο σε αυτή την υποπαράγραφο επίδομα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
16. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας υποπαραγράφου άρχεται την 1.1.2013 εκτός αν ορίζεται άλλως στις προηγούμενες παραγράφους.







ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΠΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 
Στη μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη κατά το ν. 1910/1944, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ για κάθε άγαμο τέκνο μέχρι είκοσι τριών(23) ετών ή, εφόσον σπουδάζει σε αναγνωρισμένη τριτοβάθμια σχολή πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, μέχρι είκοσι πέντε (25) ετών.
Όμως για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού της παρ. 1 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 (σήμερα 177 € και μέχρι συμπληρώσεως του έκτου(6) έτους της ηλικίας) δεν θα καταβάλλεται για το παιδί αυτό το προαναφερθέν επίδομα των 44 €.
Στη μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το επίδομα της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού εκατόν δύο (102) ευρώ.
Το πολυτεκνικό επίδομα δικαιούται και ο πολύτεκνος σύμφωνα με το νόμο πατέρας:
- ο οποίος είναι χωρίς σύζυγο και έχει την γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων και είναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους ή
- ο οποίος είναι είτε ανάπηρος σύμφωνα με το νόμο, είτε έχει τέκνα από περισσότερους γάμους, και η μητέρα των τέκνων δεν δικαιούται το επίδομα.

Επίσης το πολυτεκνικό επίδομα δικαιούνται και τα απορφανισθέντα και από τους δύο γονείς τέκνα, εφόσον είναι τουλάχιστον δύο και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Επίσης, εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ καταβάλλεται από το Δημόσιο στη μητέρα που αποκτά τρίτο τέκνο, καθώς και για κάθε τέκνο μετά από το τρίτο,  ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή, αποζημίωση ή εισόδημα.
Για την καταβολή τόσο του επιδόματος, όσο και της ισόβιας σύνταξης τίθεται η προϋπόθεση να έχουν οι δικαιούχοι μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα.
Προσέτι από 1/1/2012 διακόπτεται η παροχή όλων των οικογενειακών επιδομάτων σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα και στις τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ (παράγραφος 22 του άρθρου 27 του νόμου 4052/1-3-2012).
Προσοχή για την έγκαιρη υποβολή των σχετικών αιτήσεων μέσω των κατά τόπους Ανταποκριτών του ΟΓΑ για την καταβολή των παραπάνω ποσών. Το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο γονέας θα αποκτήσει την ιδιότητα του πολυτέκνου ή εφόσον η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το πλήρες άρθρο του ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31Α΄) έχει ως ακολούθως:
Άρθρο 43
Πολύτεκνες οικογένειες

   1. Η παρ. 3 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101Α΄), όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Στη μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη κατά το ν. 1910/1944, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ για κάθε άγαμο τέκνο μέχρι είκοσι τριών(23) ή είκοσι πέντε (25) ετών ανάλογα με τις προϋποθέσεις που τάσσονται στην παρ. 1 του ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
   2. Η παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Στη μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το επίδομα της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού εκατόν δύο (102) ευρώ. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες δεν θεωρούνται πολύτεκνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, υπό την προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και να είχαν ή να έχουν τέσσερα τουλάχιστον στη ζωή τέκνα από νόμιμο γάμο ή τέκνα που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους. Για τη χορήγηση της ανωτέρω σύνταξης απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης από την ενδιαφερόμενη μητέρα και πιστοποιητικό δημοτικής ή κοινοτικής αρχής για την οικογενειακή της κατάσταση. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
   3. Στις πολύτεκνες οικογένειες, από 1.1.2011 και εφεξής, για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού της παρ. 1 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 δεν θα καταβάλλεται για το παιδί αυτό το επίδομα παιδιού πολύτεκνης οικογένειας της παρ. 3 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990.
   4. Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 39 του ν. 2459/1997 (ΦΕΚ 17 Α΄), όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει, τίθεται κόμμα και προστίθενται εδάφια ως ακολούθως: «, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
   5. Στο τέλος του άρθρου 50 του ν. 2972/2001 (ΦΕΚ 291 Α΄) τίθεται κόμμα και προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
   6. Το ύψος των επιδομάτων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πλήρες άρθρο του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101Α΄) έχει ως ακολούθως:
Άρθρο 63
Μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα
(Όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)
   1. Στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί καταβάλλεται για το παιδί αυτό μέχρι και τη συμπλήρωση του έκτου (6ου) έτους της ηλικίας του μηνιαίο επίδομα ύψους εκατόν εβδομήντα επτά (177) ευρώ, εφόσον έχει μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
(όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 3918/2011)

   2.

   3. Στη μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη κατά το ν. 1910/1944, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ για κάθε άγαμο τέκνο μέχρι είκοσι τριών(23) ή είκοσι πέντε (25) ετών ανάλογα με τις προϋποθέσεις που τάσσονται στην παρ. 1 του ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα ανήλικα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
(όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 3918/2011)

   4. Στη μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το επίδομα της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού εκατόν δύο (102) ευρώ. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες δεν θεωρούνται πολύτεκνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α’), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, υπό την προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και να είχαν ή να έχουν τέσσερα τουλάχιστον στη ζωή τέκνα από νόμιμο γάμο ή τέκνα που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους. Για τη χορήγηση της ανωτέρω σύνταξης απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης από την ενδιαφερόμενη μητέρα και πιστοποιητικό δημοτικής ή κοινοτικής αρχής για την οικογενειακή της κατάσταση. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται ειδικότερα τεχνικά θέματα διαδικασίας, ιδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στάδια ελέγχου και το χρονικό διάστημα ελέγχου των δικαιολογητικών από τον ΟΓΑ και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
(όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 3918/2011)
    5. Τα επιδόματα των προηγουμένων παραγράφων καταβάλλομται στη μητέρα ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή, αποζημίωση κ.λπ.

    6. Σε περίπτωση οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης των παιδιών με τη μητέρα λόγω υπαιτίου εγκατάλειψής τους από αυτήν ή λόγω θανάτου της, τα επιδόματα των παρ. 1, 2 και 3 αυτού του άρθρου καταβάλλονται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των παιδιών.
       Η χορήγηση της σύνταξης της παρ. 4 αυτού του άρθρου αποκλείεται σε περίπτωση προηγούμενης υπαιτίου εγκατάλειψης των παιδιών από τη μητέρα.
 
   7. Η παρ. αυτή καταργήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 77 του ν. 3918/2011.


Η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41Α΄) έχει ως ακολούθως:
      «22. Διακόπτεται από 1.1.2012 η παροχή όλων των οικογενειακών επιδομάτων σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα και στις τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ»

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 

     
 Α.  Για τους  έχοντες 3 παιδιά (Τρίτεκνοι)
            1. Όταν  η μητέρα έχει τρία τέκνα κάτω των 23 ετών(το δε τρίτο τέκνο είναι και κάτω  των 6 ετών), το επίδομα που θα της καταβάλλεται μηνιαίως θα  είναι:     2 Χ 44€ + 177€ =265€            
 2. Όταν μία μητέρα  έχει  τρία τέκνα κάτω των 23 ετών (το δε τρίτο είναι άνω των 6 ετών), το επίδομα που θα της καταβάλλεται μηνιαίως  θα είναι:      3 Χ 44 = 132 €           
  3. Όταν μία μητέρα  έχει τρία τέκνα( τα  δύο τέκνα κάτω των 23 και άνω των 6 ετών), το επίδομα που θα της καταβάλλεται είναι: 2 Χ 44 = 88€             
4. Και εάν έχει ένα τέκνο κάτω των 23 ετών (και άνω των 6 ετών), το επίδομα που θα της καταβάλλεται είναι: 1Χ44 = 44€ 
ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 45000 ΕΥΡΩ